Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 13 august 2011

FC Hunedoara achiziţionează, Mureşul triază

Cu trei amicale la activ, gruparea alb-albastră a trecut la etapa semnării de contracte cu jucătorii care au convins că merită un loc la FC Hunedoara. În schimb, Mureşul îşi va definitiva lotul devenilor zilele acestea.
Unii dintre jucătorii aflaţi în probe la FC Hunedoara au reuşit să-l „cucerească” pe antrenorul Erik Lincar încă de la primele trei meciuri test (victorii cu CSO Cugir şi Mureşul Deva şi remiză cu Gloria Arad). Drept urmare, oficialii alb-albaştri au demarat negocierile cu cei cu „verdict pozitiv” din partea tehnicianului, iar primul care a semnat cu FC Hunedoara este atacantul Bogdan Moroşan. În vârstă de 19 ani, crescut la Poli Timişoara şi fost la Petrolul Ploieşti, în ultimul sezon, Moroşan s-a înţeles cu hunedorenii pentru un contract de un an. „Am semnat. Sunt oficial jucătorul lui FC Hunedoara. Vrem să readucem echipa cât mai sus posibil, să facem lumea din Hunedoara fericită, printr-o promovare în Liga a II-a", a spus atacantul. Fost campion şi golgheter la juniori B în urmă cu doi ani cu Poli, Moroşan a evoluat sporadic la Petrolul Ploieşti, formaţie care a promovat în Liga I. „Petrolul a fost o experienţă frumoasă şi mă bucur că am fost acolo. Şi FC Hunedoara e o echipă foarte iubită. Deocamdată nu am întâlnit ultraşii, dar sunt convins că, dacă o să fim pe primele două locuri în campionat, o să avem stadionul plin. Mă bucur că sunt aproape de casă”, a precizat, Bogdan Moroşan.
Mureşul Deva este în căutarea unui lot care să el asigure un trai liniştit în Liga a II-a. „În mare măsură, m-am edificat asupra potenţialului lor, iar zilele astea voi stabili cam 70-80 la sută din componenţa lotului”, a spus antrenorul Mureşului.

Are viitorul la picioare:
Atleta Florentina Marincu (15 ani), de la CNS CSS „Cetate” Deva este pe val. „Explozia” de talent a devencei Florentina Marincu a promovat-o, anul trecut, după numai două-trei medalii cucerite pe plan intern, la primul concurs internaţional din viaţa sa. Sportiva antrenată de Nicolae Alexe a confirmat că e „născută pentru podium” şi s-a întors de la Campionatele Balcanice „Turcia 2010” cu medalia de bronz în proba de săritură în lungime. În 2011, Florentina Marincu a crescut în valoare şi are mai multă experinţă. Drept urmare, sportiva deveancă atacă Campionatele Balcanice de Junioare II din acest an, care au loc tot în Turcia, la Bursa, cu gândul de a fi tot pe podium, dar mai sus. „Vreau să câştig o medalie. Eu sper să o cuceresc pe cea de aur, după ce anul trecut am luat bronzul. Însă, în concurs se poate întâmpla orice”, a spus Florentina.
Deveanca a cucerit, în 2011, opt medalii, dintre care cinci de aur, la competiţiile naţionale ale junioarelor II şi III, în contextul în care ea are 15 ani şi a concurat şi cu sportive de 16-17 ani. Florentina e campioană naţională la 60 de metri şi la săritura în lungime la Campionatul Naţional de sală al junioarelor III şi are medalie de aur la săritura în lungime la Campionatul Naţional în aer liber al Junioarelor II. În plus, Marincu s-a impus în probele de 100 de metri şi săritura în lungime la Campionatul Naţional al junioarelor III. (By www.zvj.ro)

Doar câteva argumente de bun-simţ care dovedesc, fără urmă de îndoială, că Primăria municipiului Lupeni pregăteşte miliardele alocate drumurilor unui ofertant „agreat” la un preţ „avantajos”

Cotidianul nostru revine cu noi informaţii asupra subiectului legat de licitaţia organizată de Primăria municipiului Lupeni pentru obiectivul “Reabilitare şi modernizare străzi urbane, poduri şi şosea centură”, procedură ce a fost programată pentru data de 06.09.2011.



Am identificat în documentaţia pe care gaşca lui Lupaşcu a publicat-o în SEAP o suită de condiţii suspecte, subiective, demne să ne întărească bănuielile că întreaga procedură a fost efectiv croită pe măsura unui câştigător antestabilit.
Primul element care aduce importante semne de întrebare este cel referitor la criteriul ales drept primordial pentru stabilirea unui ofertant câştigător: oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere tehnico-economic. Asta deşi, aşa cum am mai arătat, majoritatea covârşitoare a procedurilor organizate în ţara asta spun că preţul este cel care dictează. Normal, bre’ Lupaşcule! Când merge la cumpărături, lupeneanul înfometat (angajat al Universal Edil, desigur) nu cumva alege magazinul cu adaosul cel mai mic, cel de unde poate cumpăra pâinea la cel mai bun preţ? Îţi spunem noi: aşa e, în mod cert!
La Primăria Lupeni însă, preţul oferit de eventualii ofertanţi va conta mai puţin, doar într-o pondere de 35%. Asta în timp ce restul de 65% a fost alocat pentru oferta tehnică, respectiv planul de management al securităţii şi sănătăţii în muncă, planul de organizare a execuţiei lucrărilor şi termenul de intervenţie în perioada de organizare a execuţiei lucrărilor. Dacă ultimul element ar avea totuşi ceva importanţă, oare vor avea lupenenii vreun avantaj direct? Vor avea un asfalt mai bun dacă preţul va conta mai puţin, iar modul în care este organizată de către constructor execuţia lucrărilor e mai importantă? După mintea acoliţilor lui Lupaşcu, nu-i atât de important un asfalt bun, cu materiale de calitate şi la preţul corect, ci mult mai important e dacă muncitorii se vor încolona, frumos, la începerea şi terminarea programului de lucru.
Un alt aspect care denotă faptul că la Lupeni e vorba de o “pregăteală” (a se citi „dedicaţíe”) de sute de miliarde de lei este acela că la alte capitole, cum ar fi cel referitor la experienţa similară, Primăria municipiului Lupeni a lăsat garda mult mai jos. Lucrările au fost estimate la aproape 24 de milioane de lei noi plus TVA, dar a fost cerută ca experienţă similară o lucrare de numai 15 milioane şi o cifră de afaceri pentru ultimii trei ani de 35 de milioane de lei. Ştiţi ce e foarte probabil să însemne asta? Că ofertantul pe a cărui situaţie a fost croită documentaţia de către Primăria Lupeni nu îndeplineşte, probabil, condiţii mai bune. Dacă ar fi vrut să fie exigentă pe bune, adică sigură c[ va oferi contractul unei firme cu adevărat capabilă, Primăria Lupeni ar fi putut solicita (perfect legal) o experienţă similară de 23.999.255 de lei şi o cifră de afaceri de 47.998.510 lei. Deci încă o dovadă că nu se doreşte, aşa cum se sugerează prin distribuţia punctajului, un ofertant puternic, în stare să realizeze proiectul fără emoţii. Am discutat cu mai mulţi specialişti în domeniu. Oameni care, studiind documentaţia, au mirosit din prima existenţa unor dubii cu privire la buna-credinţă a autorităţii contractante.
Potenţialilor ofertanţi li se solicită să deţină o staţie de betoane de capacitate de 120 mc/ora şi, ţineţi-vă bine, nu se acceptă mai multe staţii de betoane a căror capacitate cumulată să fie de 120 mc/oră sau mai mare. Asta deşi, în raport cu cantităţile totale de betoane solicitate – undeva în jur de 7.500 mc, cerinţa este disproporţionată (a se citi “intenţionat exagerată”). Este evident că, dacă ai în dotare mai multe staţii de betoane, care însumat pot produce 120 mc/oră, capacitatea de livrare este cel puţin aceeaşi. Dintr-un calcul simplu, cum Lupaşcu poate n-a făcut nici în desele sale delaţiuni către mârşava Securitate, rezultă că 7.523,26 mc / 120 mc/oră = 62,69 ore de funcţionare a unei staţii. O nimica toată dacă ţinem cont că proiectul se derulează timp de 20 de luni.
Acelaşi raţionament şi în cazul staţiei de asfalt, solicitată musai la o capacitate de 200 de tone/oră. Nu se acceptă mai multe staţii, iar în raport cu cantităţile totale de mixturi asfaltice solicitate prin proiect - 23.028,99 tone, cerinţa este disproporţionată. Este evident că dacă ai în dotare mai multe staţii de asfalt care însumat pot lucra la 200 de tone/oră, capacitatea de livrare este cel puţin aceeaşi. Dintr-un calcul simplu, deci chiar şi pe nivelul de pregătire al lui Lupaşcu, rezultă urmatoarele: 23.028,99 tone / 200 tone/oră =115 ore de funcţionare. O nimica toată. Proiectul se va derula, vă reamintim, pe 20 de luni.
Culmea tupeului! Gaşca lui Lupaşcu solicită, făcând uz de un standard care nu precizează acest lucru, ca staţia de mixturi să se afle la o distanţă de maxim 50 de km de amplasamentul lucrărilor. Asta deşi este cunoscut faptul că în condiţii meteorologice cores­punzătoare şi în cazul transportului de mixturi cu autobasculante acoperite cu prelată şi benă termoizolantă distanţa de transport este mult mai mare. Acest fapt ne face să credem că trebuie să cautăm o staţie de asfalt care este (sau va fi) montată la maxim 50 de kilometri de lucrare. Şi, astfel, vom descoperi ofertantul “norocos”. Vom reveni.
Ultima oră! Şi cererea de oferte referitoare la rea­bilitarea Palatului Cultural Lupeni, evaluată la peste 5,4 milioane de lei noi plus TVA, a fost suspendată ca urmare a unei contestaţii. Încă o ocietate, văzând ce condiţii discriminatorii, disproporţionate şi aberante a pus (cu “dichis”) autoritatea contractantă, a luat atitudine. Un bun motiv să revenim asupra subiectului legat de procedurile cu cântec şi iz de şmen de la Lupeni.
Lupaşcu, simţind că nici în mandatul ăsta n-a făcut nimic şi e în top să piardă alegerile, umblă pe străzi cât e ziua de mare pentru a lua contact cu poporul. Problema e că poporul, sătul să tot dea în gropi scumpe, nu îşi mai doreşte contactul cu el. (By www.zvj.ro)

Reguli noi, La arme şi muniţii

Conform unor date de ultimă oră primite de la poliţia hunedoreană, au apărut modificări importante legate de regimul armelor şi muniţiilor.
Astfel, în conformitate cu Legea nr.117 privind modificarea şi completarea Legii nr. 295/ 2004 privind regimul armelor şi muniţiilor, au apărut următoarele modificări şi completări mai semnificative:
- posesorii armelor neletale prevăzute în categoria C pct. 24 din anexa la Legea nr. 295/2004 (pistoale cu gaze iritant lacrimogene), înscrise în certificatul de deţinător, au obligaţia ca în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi să se prezinte la organul de poliţie care îi are în evidenţă, în vederea înscrierii armei în permisul de armă, document ce conferă titularului dreptul de port şi folosire a armei înscrise;
- la împlinirea termenului de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, certificatele de deţinător ale posesorilor armelor neletale prevăzute în categoria C pct. 24 din anexa la Legea nr. 295/2004 care nu şi-au îndeplinit această obligaţie vor conferi titularilor doar dreptul de deţinere a armelor înscrise în acest document;
- permisul de armă are o valabilitate de 5 ani, termen care se calculează de la data eliberării sau, după caz, de la data ultimei prelungiri;
- în vederea prelungirii valabilităţii permisului de armă, titularul acestuia este obligat să se prezinte înainte de împlinirea acestui termen la structura de poliţie competentă în a cărei rază de competenţă teritorială îşi are domiciliul sau reşedinţa cu armele înscrise în permis, precum şi cu documentele stabilite în normele metodologice de aplicare a legii;
- nedepunerea armei şi a muniţiei la un armurier autorizat în termen de 10 zile de la expirarea perioadei de valabilitate a permisului de armă constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani conform art. 137 din lege. (By www.zvj.ro)



În locul obeliscului, Un ceas cu trei feţe

Ilie Botgros, primarul Aninoasei, aşteaptă bani de la guvern pentru a vedea dacă poate cuprinde în viitoarea rectificare de buget realizarea unui nou semn de intrare în Aninoasa.
Aria teritorial-administrativă a oraşului Aninoasa începe la intersecţia de la Livezeni. Acolo, până acum câteva luni, era amplasat un obelisc. Din cauză că s-a degradat în timp şi reprezenta un pericol a fost demontat şi vândut la fier vechi. În locul lui va fi amplasat un ceas suspendat cu trei feţe, către cele trei direcţii de drum. Cel puţin aceasta este prima propunere pe care Primăria Aninoasa o are în vedere. Însă, ca acest proiect să devină realitate este nevoie de bani. Iar aceştia nu sunt încă cuprinşi în bugetul de cheltuieli ai administraţiei locale aninosene. Să sperăm că acesta va avea o soartă mai bună decât obeliscul. (By www.zvj.ro)



Marţi, la Aninoasa, 1.400 de familii vor afla când vor avea parte de gaz în locuinţele lor

Săptămâna viitoare o echipă tehnică a E. On Gaz va veni la Aninoasa pentru a discuta şi a pune la punct proiectul de racordare la gaz a peste 1.400 de familii.
Este vorba cu precădere de acea parte a oraşului care încă nu beneficiază de acest serviciu. Cu precădere, locuinţele de la intrarea în oraş, şi unde magistrala de gaz se află peste drum de aceste case. Demersurile sunt aproape finalizate.
ANR şi-a dat avizul repartiţiei şi distribuţiei de gaz metan. La finele acestei luni se va trece la verificarea magistralei de gaz, lungă de 5,5 km, apoi la branşări. Mai greu va fi, spune primarul Ilie Botgros, pentru locuinţele situate la o distanţă de câţiva km de conductă. Însă, restul persoanelor vor plăti pentru branşare o sumă modică. Între 400 şi 800 de lei. Vestea racordării la gaz a celor 1.400 de familii a fost dată încă din luna iulie de deputatul Monica Iacob-Ridzi în cadrul unei conferinţe de presă. (By www.zvj.ro)

Consilierul Constantin Brânduşe crede că Şoseaua principală din Lupeni e praf din cauza administraţiei publice locale

Întrebat de situaţia străzii principale din municipiul Lupeni, cea asfaltată integral în urmă cu 4-5 ani, consilierul local liberal Constantin Brânduşe a explicat la emisiunea „Verde-n faţă” de la Kapital TV de ce a ajuns asfaltul în halul în care este acum.
„Eu i-am întrebat pe cei de la Drumurile Naţionale ce se întâmplă. Răspunsul a fost în felul următor: în urmă câţiva ani, în celălalt mandat, deci până în 2008, la un moment dat toate drumurile au fost predate municipiilor. Printre care şi municipiului Lupeni, dându-i-se bani pentru reparaţii şi lucrări. Ei n-au mai predat drumurile înapoi celor de la Drumurile Naţionale, ca să le întreţină, vorbesc aici de administraţia publică locală din Lupeni. La Vulcan - unde au predat drumul celor de la drumurile naţionale, vorbesc de drumul de centură, care a fost reparat şi apoi recedat celor de la drumurile naţionale -, la Uricani şi peste tot lucrează cei de la Drumurile Naţionale, iar acestea sunt întreţinute mereu şi aşa mai departe. Dacă la Lupeni nu se face trea­ba asta, înseamnă că nu s-a respectat un protocol şi nu s-a făcut predarea drumului înapoi. Nu cred că municipiul Lupeni, la problemele pe care le are, îşi permite să întreţină toate drumurile, printre care şi drumul principal. Ca să nu mai spun, aveţi dreptate, stratul de protecţie nu s-a mai turnat, iar acum acest lucru se simte. Nu era treaba primarului, dar parcă, totuşi, trebuia să intervină la cei care au făcut lucrarea, să nu-i lase până ce nu toarnă şi stratul trei de asfalt”.
Chiar dacă primarul Cornel Resmeriţă a fost foarte atent cu cei care au curăţat, în iernile care au urmat, şoseaua principală, nelăsându-i deloc să bage lama buldozerului până la asfalt şi cu toate că, în primii ani după asfaltare, a cerut mereu curăţenie pe lateralele drumului, inclusiv în micile canale de scurgere a apei de pe părţile laterale ale şoselei, faptul că nu s-a făcut la timp tot ce trebuie din punct de vedere al operaţiunilor de asfaltare a condus ca strada Tudor Vladimirescu să se degradeze foarte tare în doar câţiva ani. Probabil că, într-un an-doi, va trebui turnat din nou covor asfaltic, moment ce va însemna investirea unor noi şi noi fonduri importante.
„Cu banii respectivi se puteau asfalta alte drumuri, de exemplu se putea reabilita integral şoseaua de centură, fapt care ar fi dus ca maşinile de tonaj mare să nu mai aibă ce căuta pe strada principală”, a mai specificat Costel Brânduşe. (By www.zvj.ro)


Înspre mai bine

Drumurile făcute la Primăria Vulcan de către pensionarul veteran de război Nicolae Tomuş nu au fost zadarnice. Pe străzile Vasile Alecsandri şi Pinului se vede deja o schimbare în bine.
Pe ambele străzi, echipe de muncitori de la primărie împrăştie pietrişul depozitat în parcarea din apropierea Lămpii de la Brazi. De aici acesta este încărcat într-o autobasculantă şi dus unde trebuie. Ieri, echipa de patru persoane se afla cu lucrul pe ultimul tronson al străzii Vasile Alecsandri. Acela care duce la Krausz, cum i se spunea pe vremuri proprietăţii de acolo.
Numai că, după cum mi-au spus două doamne de pe strada aceasta, este posibil să se întâmple altceva cu materialul de construcţii aşternut pe drum. La o ploaie mai straşnică, pietrişul ar putea s-o ia vale. Perfect adevărat, fiindcă, în acest sector, strada este în pantă.
Dar asta e.Până la întocmirea unui proiect care să prevadă asfaltarea (oare este posibil să se mai petreacă aşa ceva?), locuitorii trebuie să fie mulţumiţi cu ce se face acum. Şi, dacă cei de la Ape şi Canalizare ar repara şi conducta din faţa casei cu nr. 59, chiar că oamenii ar putea fi mulţumiţi pentru un timp. (By www.zvj.ro)


Ce i se pregăteşte Pregoterm-ului din Vulcan? Falimentul sau intrarea în insolvenţă?

Chiar dacă, mai mult de nevoie, SC Pregoterm SA s-a mutat într-un sediu nou, şi în acesta atmosfera la nivel de conducere este tot tensionată. Asemănătoare aceleia din sediul de la Dincă, pe care l-a luat Fiscul.
Fie că domnul director Marius Danci recunoaşte sa nu, datoria acumulată de societatea pe care o administrează se situează la suma de 1.423.082 de lei. Sau, pe înţelesul vulcănenilor care plătesc gunoiul cu 7,26 de lei/persoană, în lei vechi asta înseamnă peste 14 miliarde de lei. O sumă colosală, ţinând seama că - acum nici doi ani, atunci când societatea aceasta nou înfiinţată i-a fost dată în primire - domnul Marius Danci a luat-o cu datorii zero. Ca pe o fată mare.
În şedinţa de consiliu în care s-a dezbătut proiectul de hotărâre cu reducerea preţului la gunoiul menajer, proiect al consilierului PSD Marin Coltescu, directorul Marius Danci, luându-l în zeflemea pe consilierul local respectiv, susţinea că domnia sa prestează un management competent. Cât de competent este managementul său se poate vedea şi din Situaţia primilor 100 de datornici la data de 30.04.2011, publicată pe site-ul său de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice a judeţului Hunedoara.
În acest top al datornicilor, SC Pregoterm SA se află pe locul al 28-lea. Până acum, doar la societatea de salubrizare vulcăneană şi la alte două nu apare, la rubrica observaţii, modul în care se vor recupera datoriile. La unele societăţi din listă, Fiscul a cerut deja executare silită, faliment, suspendare sau trecerea în insolvenţă. Ce o paşte, în atare condiţii, pe SC Pregoterm SA Vulcan? Este posibil să aflăm cât de curând, fiindcă, din surse neoficiale, pare-se că Fiscul a făcut deja demersurile necesare la Tribunalul Hunedoara.
Cea mai dulce cale, în locul falimentului, care mai poate asigura revenirea unei societăţi este, din spusele specialiştilor, intrarea în insolvenţă. Nu m-apuc să înşir aici ce zice legea, care este foarte mare. Însă treaba e că trecerea în insolvenţă are un avantaj major. Acela că, instituită unei societăţi, acesteia i se stopează dobânzile, majorările de întârziere şi penalităţile. Ba, mai mult, se poate trece la reeşalonarea datoriilor pe o anumită perioadă de timp şi, aici e aici, ea oferă posibilitatea redresării situaţiei financiare a companiei sau societăţii. Asta făcându-se printr-un plan de reorganizare iniţiat în conformitate cu dispoziţiile legii.
Atenţie mare, însă, acum vine partea tristă pentru domnul Marius Danci (în foto): la societatea intrată în insolvenţă judecătorul sindic numeşte un admi-nistrator judiciar. Acest administrator judiciar are, printre altele, sarcini cum sunt supravegherea operaţiunilor de gestionare a patrimoniului debitorului şi ţinerea sub observaţie a tot ce mişcă-n societate.
Operaţiunile de încasări şi de plată trec prin mâna lui şi sunt verificate la sânge. Asta înseamnă, pentru cine nu înţelege, că plăţile facturilor pentru servicii considerate ca nefiind necesare sunt rapid stopate.
Or, tocmai la acest aspect pare-se că ar fi destule probleme la Pregoterm. Şi, din câte se bănuieşte, domnului ing. Marius Danci nu i-ar surâde deloc o astfel de cale de rezolvare a situaţiei de rahat în care se află societatea. Care, la naşterea ei, i-a fost încredinţată s-o facă mare şi tare, iar nu îmbătrânită prematur şi cocoşată de datorii, cum e acum. Pentru că, fireşte, un administrator judiciar ar căuta să vadă câţi bani s-au dat, la vremea aceea, pe utilarea sediului de la Dincă şi, acum, pe cel din fostul punct termic 9. În care intrarea se face pe bază de cartelă magnetică. Ar mai afla, probabil, câţi bani se pompează în reparaţiile maşinilor aparţinând societăţii, cât s-a cheltuit cu renovarea Cabanei Căprişoara, dar şi beneficiul pe care aceasta îl aduce. Dacă acest beneficiu există.
Şi, fiindcă a venit vorba de Cabana Căprişoara, unde, alaltăieri, domnul Marius Danci şi-a sărbătorit ziua de naştere, nici nu se pune proble­ma că, la contabilitatea societăţii, nu au fost deja facturate şi plătite de către sărbătorit toate cheltuielile legate de această petrecere. Şi un ultim aspect pe care sigur l-ar avea în vedere administratorul judiciar. Ar lua la purecat organigrama SC Pregoterm şi, fără discuţii, ar scuti societatea de prezenţa personalului inutil. Care, acum, înseamnă nepoţi, nepoate, cunoştinţe, pile. Plus o armată de jurişti pentru care ar fi mai instructiv să-şi petreacă orele de serviciu ducându-se în instanţă şi solicitând recuperarea debitelor pe care primăriile din Valea Jiului le au către Pregoterm.
P.S. Poate că, în acest fel, amărăştenii, adică, muncitorii, cei care-i ţin în spate pe toţi din societate, şi-ar primi salariile la timp şi întregi. (By www.zvj.ro)

marți, 9 august 2011

Un joc plăcut mai marilor de la Primăria Vulcan: Hai să vorbim vorbe la televizor

Vineri după-amiază, am primit câteva telefoane, toate pe aceeaşi temă: că, împreună cu vreo doi consilieri locali vulcăneni, am fost vorbit de rău, în direct, la un post local de televiziune.
Acum, ca ziarist,dacă-ţi auzi pronunţat numele şi la televizor, chiar că nu-i rău. Înseamnă că exişti, că loveşti unde trebuie şi că ai valoare. Nu mă laud eu. Aşa spunea, la începuturile Undei de şoc, un bun prieten, contemporan cu noi, după ce ne întorceam la redacţie din documentarea făcută la Restaurantul Minerul. Îşi mângâia tacticos barba şi ne demonstra în ce stă valoarea unui gazetar.
Dar am rămas mască atunci când mi s-a zis că viceprimăriţa Angela Stoica pune vina pe mine şi pe doamna consilier local Alina Anamaria Cîrstoiu, pentru că vulcănenii nu se înghesuie la primărie, pentru anveloparea blocurilor. Din cauza mea şi a doamnei consilier local, în Vulcan au fost anvelopate doar două blocuri.
Ca să vezi, fratele meu, până unde o duce gândirea! În (tele)vizi­unea Angelei Stoica, eu şi Alina Cîrstoiu am sta toată ziua, pitiţi undeva pe lângă primărie, şi i-am opri pe omenii care fac coadă, ca să ceară bani pentru anveloparea blocurilor. Alo! Păi cine i-a speriat pe vulcăneni cu hotărârea aceea de consiliu, în care un anume proiectant agreat de Primăria Vulcan a scos nişte sume ameţitoare pe care oamenii ar trebui să le plătească, încât preferă să-şi anvelopeze apartamentele pe cont propriu?
Aha, acum înţeleg de ce la blocul din faţa pieţei, în care locuieşte o doamnă consilier local, nu s-a mai trecut la anvelopare. Fiindcă tot eu am lămurit-o pe dumneaei şi pe ceilalţi locatari din bloc să renunţe la participaţiunea în bani a primăriei. Să fim serioşi. Pe cont propriu, un apartament cu trei camere, la mine pe alee, după cum mi-au zis meseriaşii, se termoizolează cu douăzeci şi două de milioane de lei vechi, iar unul cu două costă, fireşte, mai puţin. Şi nu mai intervine, apoi, acel 20 la sută de la primărie şi alte costuri care ar duce până la patruzeci şi ceva de mili­oane lucrarea de anvelopare. Plus că, angajându-i el pe lucrători, omul este atent cum ăştia îşi fac treaba.
Asta e explicaţia,stimată doamnă! Din cauza birocraţiei, a hârtiilor care trebuie întocmite, trimise şi, apoi, aşteptate să vină înapoi, oamenii preferă să-şi izoleze termic, pe spezele lor, blocurile în care locuiesc. Apropo! O rog pe stimata să-mi arate unul pe care, chipurile, l-am lămurit să nu-şi anvelopeze blocul în cooperare cu primăria! (By www.zvj.ro)

Viaţa ca la castel în Pasul Vâlcan. Adică fără curent

O veste îmbucurătoare: la Vulcan, noaptea, de la Dincă în sus, de la intersecţia cu şoseaua naţională, tot drumul până la telegondolă este pavat cu... lumina furnizată de corpuri de iluminat nou-nouţe.
Sună frumos, numai că veţi vedea cât de scurtă e bucuria celor care ajung în Pasul Vâlcan. Treizeci şi cinci de corpuri de iluminat au fost montate, în ultimele două săptămâni, pe drumul care duce la telegondola portocalie din Vulcan. Lucrarea, cum mi-am dat seama de la inscripţiile de pe autocamionetele lor, au efectuat-o vreo trei-patru meseriaşi de la Elba Timişoara. Aceiaşi care, mai mult ca sigur, montează corpurile de iluminat şi pe Bulevardul Mihai Viteazul.
Ţinând seama că, de la telegondolă la ferma agrozootehnică (fosta porcărie) a primarului Gheorghe Ile, iluminatul exista încă de la darea în folosinţă a instalaţiei pe cablu, rezultă că, de acum încolo, întregul traseu pe care el se deplasează dus şi întors este iluminat ca ziua. Păcat însă că bucuria primarului nu poate fi împărtăşită şi de către cei care merg în Pasul Vâlcan.
De mai bine de două săptămâni, căbănuţarii din Pas stau pe întuneric. Nici apă nu mai au, fiindcă şi asta se aduce cu pompe acţionate electric. Cablul subteran care alimentează cu electricitate tot ce-i sus în Pasul Vâlcan "a puşcat", iar cei care au cabane în zonă nu mai ştiu cui să i se adreseze pentru remedierea situaţiei. Pe cei de la Enel nu-i interesează, deoarece cablul electric aflat în responsabilitatea lor se întinde doar până la telegondolă.
În atare condiţii, întrebarea pe care şi-o pune oricine este numai una. Ca-n poezie. Ce fac, atunci, turiştii de pe alte meleaguri care, urcând cu telegondola, ajung în Pasul Vâlcan? Răspunsul este tot numai unul: au grijă să coboare la timp, ca să nu-i prindă întuneri­cul pe acolo. Dacă era gata Castelul din Carpaţi, mai era cum era. Mai găseai o torţă, mai intrai într-un han iluminat cu seu de oaie. Sau, probabil, chiar asta se urmăreşte. Să-i obişnuiască pe oameni cu traiul de castel medieval. (By www.zvj.ro)

Dacă la unii nu se poate, la Petroşani se poate Bani pentru Salvital

Consiliul Local Petroşani (CLP) este asociat al… Asociaţiei „Salvital” Hunedoara. Faţă de alte primării din judeţul Hunedoara, cea din Petroşani a înţeles importanţa vitală a Salvital-ului.
Consilierii locali au aprobat suma 20.384 lei/ paramadic/ an, ceea ce reprezintă contribuţia CLP în calitate de asociat al Salvital. Înmulţind 20.384 lei cu 9 (numărul de medici ce îşi desfăşoară activitatea în cadrul SMURD) şi punând semnul egal rezultă 183.456 lei.
Şi ţinutele de vară şi de iarnă, inscripţio­-nate cu însemnele SMURD Hunedoara, în valoare de 500 lei/ medic/ an, vor fi suportate tot de bugetul local.
Marian BOBOC (By www.zvj.ro)

2.500 lei pentru Nedeia Troiţei

Asociaţia Mândra şi Consiliul Local Petroşani vor organiza şi în acest an în Parâng Nedeia Troiţei. Manifestarea va avea loc în Parâng luni, 15 august, când creştinii o celebrează pe Sfânta Maria.
Ţinând cont de relevanţa tradiţională a Nedeii Troiţei, Consiliul Local Petroşani a aprobat pentru desfăşurarea acesteia 2.500 lei, faţă de 1.500 cât se propusese iniţial. (By www.zvj.ro)

Ghinionul ciclistului Avram Iancu la Banat mountain bike maraton

Duminică, 7 august 2011, a avut loc cea de-a şaptea ediţie a maratonului montan la ciclism, Banat mountain bike, cu patru variante de traseu: 10, 30, 50 şi 80 de km.
Această prestigioasă şi tradiţională competiţie a adunat la start 412 ciclişti din ţară şi din străinătate, fiind prezenţi ciclişti din diverse ţări precum: Germania, Italia, Belgia, Ungaria, Bulgaria.
Valea Jiului a fost reprezentată de Avram Iancu Marius, care a dorit foarte mult să câştige cursa la categoria lui de vârstă. Din păcate, un eveniment nefast l-a impiedicat să realizeze acest lucru. În primul kilometru, aflat în plutonul fruntaş, ciclistului nostru i s-a rupt lanţul, fiind nevoit să se întoarcă în tabăra de bază pentru reparaţii, pierzând astfel aproximativ 25 de minute. Totuşi, cu un efort deosebit, a reuşit să depăşească peste 100 de ciclişti, în final ajungând pe locul 8 din 109 competitori la categoria sa.
Avram Iancu Marius doreşte să mulţumească pe această cale d-lui Cristian Gal din Petroşani (administrator magazin de biciclete) care, impresionat de întâmplarea nefericită, i-a făcut cadou ciclistului nostru un lanţ foarte costisitor, compatibil cu bicicletele de competiţie, pentru ca acesta să poată participa la următoarea cursă ciclistă, care va avea loc duminică, 14 august, la Rânca. Unde, sperăm, ciclistul petroşenean îşi va lua revanşa. (By www.zvj.ro)

Ca la Hollywood, Două scenarii pentru un... gard

Latura nordică a cimitirului din Aeroport este descoperită. Pentru a acoperi acest gol, specialiştii din Primăria Petroşani, ajutaţi de omniprezenta firmă vulcăneană Integral Design, au propus, ca la Hollywood, două scenarii. Nu ştiinţifico-fantastice, ci tehnico-ştiinţifice.
Lungimea gardului care va delimita cimitirul din Aeroport de zona hangar a Spitalului de Urgenţă Petroşani va avea 78 m.l. Pentru a nu vă mai ţine în tensiune, vă spunem că, după studierea scenariilor, a fost ales scenariul nr. 1. De ce? Logic, pentru că este mai avantajos: timp de execuţie mai mic, costuri de întreţinere reduse precum şi costuri de realizare minime. Cât de minime? Aflăm din devizul Integral Design: 25.234,520 lei.
Cum „obiectivul specific al investiţiei constă în delimitarea şi împrejmuirea Spitalului Municipal Petroşani (?!) şi (sic) delimitarea acestuia de Cimitirul de pe strada Independenţei”, ne temem de comentariile unor pacienţi mai cinici: „Înainte era mai simplu. Ajungeam direct în groapă. Acum, mai trebuie să sărim şi gardul”. Cinismul pacienţilor e greu de combătut... (By www.zvj.ro)

E bine să ştiţi cât sunteţi încă sănătoşi: Câte paturi are Spitalul de Urgenţă Petroşani

După procesul de reparaţii capitale a Spitalului de Urgenţă Petroşani, acesta va avea pentru pacienţii internaţi 677 de paturi, 15 paturi pentru însoţitori şi 46 de paturi spitalizare la zi. Devizul general întocmit de Consiliul Local al municipiului Petroşani pentru „Reparaţii capitale Spitalul de Urgenţă” este de 126.795.672 lei. Acesta a fost şi aprobat de consilierii locali.
În acordul de asociere între Primăria Petroşani, Consiliul Local Petroşani, Spitalul de Urgenţă şi Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara se prevede: „Asigurarea fondurilor de investiţii necesare realizării acordului se va face de către Primăria municipiului Petroşani prin Serviciul Public de Administrarea Domeniului Public şi Privat în colaborare cu Direcţia de Sănătate Publică a jud. Hunedoara din fondurile alocate atât de primărie cât şi de Ministerul Sănătăţii cu destinaţia specifică în fila de buget reparaţii capitale aferente activelor fixe şi dotare cu aparatura medi­cală. Valoarea estimată a proiectării, lucrărilor şi dotărilor este de 126.800 mii lei fără TVA, respectiv 30 milioane euro fără TVA. După finalizarea licitaţiei se încheie un act adiţional la prezentul acord de asociere, prin care se stabilesc sumele care revin fiecărei părţi a prezentului protocol. Derularea investiţiei se va face pe durata 2011-2015, în conformitate cu graficul de eşalonare a lucrărilor, anexă a contractului de execuţie ce va fi încheiat cu câştigătorul procedurii de licitaţie”. (By www.zvj.ro)

Răposaţilor din Petroşani li se pregăteşte ceva: Gardul de pe latura vest a Cimitirului Central va fi reconstruit

O veste bună pentru cei trecuţi la cele veşnice şi îşi dorm somnul de veci în Cimitirul Central din Petroşani. Pe aici nu v-a mai bate vântul, cel puţin din partea vestică, deoarece gardul, pe o lungime de 52 de m.l., va intra în reparaţii capitale. Integral Design (o firmă de proiectare şi construcţii civile şi industriale din Vulcan) a făcut un calcul estimativ al proiectului integrat „Reparaţii capitale gard – Cimitirul Central al municipiului Petroşani” şi a ieşit un „total general” de 37.635,881 lei.
Pentru a nu-i ţine cu sufletul la gură pe cei vii menţionăm din nota fundamentare a proiectului că „gardul cimitirului se va realiza pe fundaţii continue din beton simplu, elevaţii din beton armat, stâlpi din beton, închideri din zidărie cărămidărie plină – rostuită, protejat la partea superioară cu ţiglă ceramică montată pe pat de mortar”. (By www.zvj.ro)

Sărbătoarea momârlanilor în masivul Parâng

Momârlanii din Valea Jiului şi-au dat întâlnire pe data de 15 august, de Sfânta Maria, în masivul Parâng, la cota 1700, la una dintre cele mai frumoase petreceri câmpeneşti, nedeile, care sunt organizate în Valea Jiului, Nedeia Troiţei.
De 15 ani consecutiv în masivul Parâng, la troiţa ridicată la cota 1700, pe platoul unde odată se afla cabana “Căsuţa din poveşti”, momârlanii din satul Jieţ întind mesele şi îi invită pe toţi cei aflaţi în zonă să guste din preparatele lor tradiţionale şi să le cunoască obiceiurile.
Organizatorii “Nedeii Troiţei” sunt Asociaţia Mândra Masivul Parâng, Asociaţia cabanierilor din Parâng, comunitatea de momârlani din Jieţ şi Consiliul Local al municipiului Petroşani, promovarea potenţialului turistic fiind scopul principal al nedeii tradiţionale.
“Trecerea de la vară la toamnă păstrează în calendarul popular amintirea unui străvechi început de an marcat de moartea şi naşterea Maicii Domnului. Păstrarea şi respectarea acestei tradiţii reprezintă un omagiu adus părinţilor noştri şi trecutului comunităţii în care trăim. Astfel, din străbuni, sărbătoarea Adormirii Maicii Domunlui este celebrată prin nedei, fiind un prilej de bucurie pentru toţi credincioşii. Şi noi, ne alăturăm iniţiativei comunităţii şi îi sprijinim cu atât mai mult cu cât vine şi în promovarea potenţialului turistic al zonei”, declară Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Pedtroşani
Pentru a-i ajuta pe momârlani autorităţile locale au alocat suma de 2.500 de lei, iar cei care vor dori să ia parte la sărbătoare vor avea transport gratuit pe telescaun.
La rândul lor, toţi cabanierii sprijină această tradiţie iar cei care vor urca la munte vor fi întâmpinaţi cu mici şi bere din belşug.
“Toţi cabanierii sprijină această tradiţie deoarece vrem să atragem atenţia atât asupra frumuseţii zonei, dar şi să promovăm tradiţiile şi obiceiurile. Toţi cei care vor urca la munte, fie ei turişti sau localnici, trebuie să se simtă cât mai bine, iar de acest lucru ne vom ocupa noi. Potenţialul turistic oferit de masivul Parâng încă nu este pus în valoare aşa cum ar trebui, însă de la an la an lucrurile încep să se schimbe din ce în ce în mai bine”, declară Adrian Rus, investitor în turism. ( By http://gazetavaii.ro/)

Mai mulţi poliţişti din Petroşani l-au bătut cu pulanul pe un tânăr până l-au băgat în spital

A luat bătaie la fund cu pulanul pentru că ar fi fost agresiv şi a opus rezistenţă în faţa organelor poliţieneşti. Un tânăr de 24 de ani din localitatea hunedoreană Petrila, angajat ca barman la un club din Petroşani, a fost internat duminică dimineaţa la spital cu politraumatisme, bărbatul având ambele fese cu vânătăi în urma unor lovituri repetate aplicate de mai mulţi poliţişti din Petroşani
Un tânăr de 24 de ani, angajat ca barman la clubul Keops din Petroşani, a fost internat duminică dimineaţa la spital cu mai multe lovituri la nivelul corpului.
Doctorul Alin Vasilescu, directorul Spitalului din Petroşani şi totodată medicul care l-a examinat pe bărbatul agresat, a declarat pentru GAZETA VĂII JIULUI că tânărul are multiple politraumatisme şi va rămâne internat la secţia de neurochirurgie.
Tânărul Cătălin Alecsa, barman la Clubul Keops, a declarat pentru GAZETA VĂII JIULUI că în cursul nopţii de sâmbătă spre duminică s-a certat cu o colegă de serviciu care a chemat poliţia.
„Când i-am văzut că au venit (poliţiştii – n.r.), erau mai mulţi, m-am speriat şi am fugit. Au venit după mine şi m-au prins în parcare la Profi, m-au încătuşat, m-au pus jos şi m-au lovit ca pe sacul de cartofi. Au dat cu pulanele, cu pumnii, cu picioarele, nu mai ştiu cu ce au dat”, a spus Cătăin Alecsa.
Tânărul are un cucui la cap, urme evidente de la cătuşe la nivelul mâinilor şi fesele pline de vânătâi. La nivelul picioarelor existe de asemenea mai multe echimoze, care puteau apărea atât de la lovituri cât şi de la impactul cu solul.
„Mi-au dat şi un pumn în gură şi parcă nu era suficient l-au mai agresat şi pe un amic care era cu mine şi care nu avea nicio treabă cu situaţia”, a mai spus tânărul.
Totodată, tatăl băiatului care a fost sunat de acesta să vină să-l ia de la poliţie, spune că va face plângere împotriva poliţiştilor.
„Este inadmisbil. S-a certat cu colega lui de serviciu, nu a omorât pe nimeni. Şi în plus indiferent ce ar fi făcut, ar fi trebuit să-l amendeze, să-l încătuşeze, să-l închidă în puşcărie pe viaţă, dar nu să mi-l bată în halul acesta.
Voi căuta dreptatea în justiţie, unde sper ca dreptatea să nu semene cu cea făcută de aceşti poliţişti”, a precizat, Constantin Alecsa, tatăl băiatului bătut.
Sursa citată mai precizează că băiatul a fost sancţionat cu suma de 400 de lei, dar nu ştie pentru ce faptă, fiindcă procesul verbal de contravenţie ar fi rămas la sediul poliţiei.
Cătălin Alecsa nu-şi mai aduce aminte exact numărul poliţiştilor care l-au agresat, spune doar că „parcă au fost 4 sau 6 poliţişti”.
Pe de altă parte, poliţişti susţin că au fost solicitaţi prin 112 să intervină la Keops la un scandal.
Aceştia spun că tânărul a fugit de ei, a fost violent şi a opus rezistenţă motiv pentru care a fost încătuşat şi condus la secţie. Mai mult, la nivelul Poliţiei Petroşani a început o anchetă internă pentru a se stabili exact împrejurările în care a avut loc incidentul şi în funcţie de rezultat se vor lua măsurile legale. Cu toate că tânărul ar fi fost recalcitrant, după cum spun poliţiştii, aceştia i-au aplicat doar o sancţiune contravenţională de 400 de lei şi apoi l-au lăsat acasă.
Ulterior, după ce tânărul a fost internat şi a acuzat că va face plângere împotriva abuzurilor poliţiştilor, oamenii legii au mers la spital unde au solicitat să-i fie recoltate lui Cătălin Alecsa probe de sânge.
Patronul Clubului Keops, Siminel Iordache, a declarat pentru Gazeta Văii Jiului că între cei doi angajaţi ai săi a avut loc o dispută verbală.
„S-au jignit, s-au certat amândoi şi ospătăriţa a sunat la poliţie. Nu am nicio distrugere în bar, ce distrugere să fi cauzat doi oameni care se înjură”, a spus Siminel Iordache.
Potrivit acestuia, clubul nu va depune nicio plângere împotriva angajatului său, în acest sens neexistând nicio pagubă provocată localului.
Primele informaţii indică faptul că în grupul de apărători ai legii care l-au agresat pe tânăr se afla şi poliţistul Geani Goşea, cel care l-a prins în trafic pe patronul de la Keops după ce acesta ar fi consumat băuturi alcoolice. La acel moment, Goşea şi cu colegii lui nu au acţionat „în forţă, cu pulanele” pentru a-l „convinge” pe patron să meargă la spital pentru recoltare de probe de sânge.
Omul de afaceri din Petroşani a fost la acel moment scăpat de lipsa de rigoarea oamenilor legii.
În urmă cu câteva zile, un alt tânăr din Petroşani a fost bătut cu o bâtă de baseball de un copil de poliţist.
Fiul lui Horaţiu Lăsconi, poliţist la Inspecţie Internă la IPJ Hunedoara, nu a fost nici el agresat de poliţişti, deşi există informaţii că tânărul consumase băuturi alcoolice, tot în Keops, înainte de a se urca la volan şi de a-i rupe piciorul tânărului internat în spital.
Ministrul administraţiei şi internelor Traian Igaş a declarat duminică pentru GAZETA VĂII JIULUI că poliţiştii au obligaţii şi responsabilităţi deopotrivă pentru cetăţeni şi respectarea legilor.
“Autorităţile statului au responsabilitatea să vegheze, să apere liniştea şi ordinea publică, şi să intervină ori de câte ori acestea nu sunt respectate. Totodată, autorităţile statului au şi responsabilitatea şi obligaţia de a respecta pe fiecare cetăţean în parte. Fac nenumărate apeluri către colegii mei, poliţiştii, în acest sens. Poliţiştii nu trebuie în niciun moment al activităţii lor să facă abuzuri faţă de cetăţeni. La fel cum aceştia trebuie să fie fermi în faţa respectării legii şi implicit a ordinii şi liniştii publice “, a declarat pentru GAZETA VĂII JIULUI ministrul Traian Igaş.
Ministrul a precizat totodată că va fi verificată procedura în care s-a acţionat în incidentul de la Petroşani pentru a putea fi realizat un tablou real al evenimentului
Potrivit sursei citate, Corpul de Control al ministrului se află încă în judeţul Hunedoara unde derulează o serie de verificări faţă de activitatea poliţiştilor hunedoreni, rezultatul acestor verificări urmând să fie făcute publice în aproximativ o săptămână. (By http://gazetavaii.ro/)

Poliţia-birt? Comandantul Poliţiei din Lupeni, acuzat că strânge bani de la subalterni cu care cumpără băutură

Scris in 3 august 2011, 18:18 de Ramona Rosulescu in Actualitate, Dezvaluiri. 1,031 vizualizari si 20 comentarii.
Un poliţist de la Lupeni îl acuză pe şeful direct, comandantul Romeo Amurăriţei, de abuz în serviciu şi comportament discriminatoriu, acesta trimiţând o plângere în acest sens chiar şi şefilor Poliţiei Române de la Bucureşti. De cealaltă parte, conducerea IPJ Hunedoara susţine că se fac cercetări pentru a se stabili dacă reclamaţiile sunt fundamentate
Fără ore libere
Potrivit lui Valentin Sterie, inspector principal de poliţie la Lupeni, care a remis o sesizare către APD Lupeni, comandantul Romeo Amurăriţei are un comportament preferenţial faţă de anumiţi poliţişti, nu le acordă liberele şi îi cheamă, nejustificat din timpul liber.
“La data de 12.01.2011 şeful Poliţiei municipiului Lupeni, comisar şef de poliţie Amurăriţei Romeo a convocat tot efectivul Poliţiei Municipiului Lupeni la o şedinţă unde, ne-a obligat, pe fiecare lucrător în parte, să completam un raport din care reieşea faptul că în anul 2010 nu am efectuat ore suplimentare “, susţine Valentin Sterie în plângerea adresată forurilor superioare.
Poliţistul consideră că prin acest gest comandantul de la Lupeni a săvârşit ” infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor persoanei, şi respectiv, santaj”.
Poliţistul susţine că lucrătorii de la Ordine Publică au fost convocaţi (obligaţi) să participe la şedinţe şi să rămână peste program ” după bunul plac al şefului poliţiei ” afirmând că în 2010 nu au beneficiat de nicio oră liberă deşi au participat, din timpul liber, atât la şedinţe cât şi la şedinţele de tragere. În acest sens, poliţistul propune ca probă procesele verbale ale şedintelor şi graficele privind programul de lucru.
Carburantul, deţinut de un protejat al şefului
Sterie susţine că la Lupeni, toate tichetele de combustibil pentru autovehiculele de la Ordine Publică sunt în ” păstrarea ” lui Marin Văleanu, lucru care nu este normal, solicitând verificări la staţiile Peco-Rompetrol din Vulcan şi, respectiv, Petroşani-Livezeni.
Potrivit reclamantului, autoturismul VW Transporter din dotarea Biroului nu este folosit pentru misiuni de patrulare cum ar fi normal, maşina fiind condusă preferenţial de Marin Văleanu, care ” în fiecare zi când este de serviciu se deplasează cu autoturismul WW Transporter la garajul său situat în cartierul Barbăteni “.
Sterie suspectează că tichetele de combustibil nu sunt administrate în folosul Biroului de Ordine Publică ci sunt însuşute de Romeo Amurăriţei şi Marin Văleanu.
Poliţişti jigniţi
Acelaşi poliţist afirmă că ” pentru a lua o masură împotriva unei persoane trebuie să ne deplasăm la sediul Poliţiei unde, de fiecare dată când ne întâlnim cu conducerea poliţiei suntem jigniţi şi întrebaţi de ce stăm atât de mult în sediu “.
Mai mult, acesta acuză că Marin Văleanu ar avea parte de un tratament preferenţial. Adică ” nu efectueaza patrulări pe raza de competenţă, acesta nepărăsindu-şi biroul situat la parterul instituţiei “ nu are dotarea conform cu fişa postului, nu depune raport la terminarea serviciului, dar are calificative de FB.
Poliţişti cu aloolul în sediu
Valentin Sterie mai reclamă că Romeo Amurăriţei le cere agenţilor de ordine publică câte 10 RON de persoană, lunar pentru ”fond”, afirmând că în fiecare zi de vineri, de la ora 12:00, “personalul de zi, cu precădere ofiţerii, nu mai efectuează serviciul, şi, sub pretextul că se efectuează pregătire fizică, sub directa îndrumare a comisarului şef de poliţie Amuraritei Romeo şi a adjunctului, comisarul şef de politie Birdea Ion, se introduc în sediu cantităţi de băuturi alcoolice, cumpărate din ”fond”, care se consumă uneori pâna la ora 00:00 după care, lucratorii se deplasează la localul Valahia de pe str. Tudor Vladimirescu, unde devin recalcitranţi la adresa consumatorilor localului, aducând atingere probitatii profesionale si prestigiului institutiei “.
” În timp ce acesta serveşte băuturi alcoolice în timpul programului cu ofiţerii din Poliţia Lupeni, în incinta sediului poliţiei, noi, agenţii de ordine publică, daca venim la sediu cu o persoană pentru a lua măsurile legale, suntem jigniţi sub considerentul ”ce căutaţi în sediu ? dati-i drumu’ in teren !”
IPH Hunedoara face cercetări
Inspectorul şef al IPJ Hunedoara, comisarul de poliţie Liviu Gabriel Dumitru, a declarat miercuri pentru Gazeta Văii Jiului că se efectuează cercetări pentru a verifica cele reclamate. (By http://gazetavaii.ro/)

Două angajate de la bancă, cercetate pentru o fraudă de 1 milion de lei la sucursala BRD Petroşani

Scris in 3 august 2011, 23:33 de Mihaela Mihai in Dezvaluiri. 1,156 vizualizari si 7 comentarii.
Trei femei din Petroşani, dintr-un grup de nouă persoane cercetate, au fost trimise în judecată de către procurori după ce acestea au săvârşit o fraudă de peste 10 miliarde de lei vechi de la sucursala din localitate a BRD. Acuzaţiile aduse celor trei sunt de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, instigare la delapidare şi favorizarea infractorului.
Inginerie şi ingeniozitate la BRD Petroşani
Claudia Munteanu, casieră în cadrul BRD Petroşani, şi colega sa Anca Popescu, dar şi Gyongy Socaci – administratorul unei societăţi comerciale au fost trimise în judecată, la finele săptămânii trecute, în cazul unei delapidări de la BRD Petroşani. După mai bine de un an de cercetări, anchetatorii au stabilit participaţia fiecărei persoane implicate în ingineria în urma căreia din conturile băncii au dispărut peste 10 miliarde de lei vechi.
Procurorul de caz, Ioan Nicodim, a declarat, miercuri, pentru Gazeta Văii Jiului că în cazul Claudiei Munteanu acuzaţia este de delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri oficiale. Cealaltă angajată a băncii, Anca Popescu, este acuzată de favorizarea infractorului, angajata BRD acoperind manevrele efectuate pentru sustragerea banilor.
În ceea ce îl priveşte pe administratorul societăţii comerciale implicat în caz, acuzaţia este de instigare la delapidare.
Organele de cercetare au găsit bileţele, scrise în limba maghiară, în care administratorul spunea de câţi bani mai are nevoie, iar apoi bucăţile de hârtie cu înscrisurile ajungeau la angajata băncii. Şi totul pentru că administratorul trebuia să efectueze plăţi, să achite marfa, şi nu avea bani suficienţi. Ajutorul dat de angajatele băncii care transferau sumele necesare din conturile altor clienţi în conturile administratorului Gyongy Socaci rezolvau problema plăţii
Anchetatorii susţin că delapidarea a putut fi efectuată din cauza mai multor nereguli. Aşa se face că parola de supervizare era cunoscută de toţi angajaţii sau ATM-urile erau alimentate incomplet.
Delapidarea de la BRD a fost posibilă, potrivit anchetatorilor, şi din cauza neîndeplinirii atribuţiilor din fişa postului de către fosta şefă a filialei de la Petroşani, Liliana Mitu,
"Creierul principal” al acţiunii a fost casiera Claudia Munteanu care, iniţial, a avut ca sarcină de serviciu şi alimentarea ATM-urilor. Numai că, în loc să umple ATM-ul la capacitate maximă (acesta având nevoie de circa 10.000 de bancnote) şi profitând de faptul că nu se respecta procedura (adică nu erau prezente două persoane la număratul banilor), alimenta cu o sumă mai mică, în timp ce pe monitorul ATM-ului era înregistrată suma maximă. La un moment dat, în iunie 2009, şefa BRD Petroşani a decis schimbarea responsabilităţii de alimentare a ATM-ului. Casiera a trecut minusul, undeva în valoare de 790 mii lei pe registrul de casă. Având pe calculator minusul, în momentul în care se anunţau controale efectua transferuri pe agenţiile din zonă, iar a doua zi suna şi spunea că a fost o eroare, banii fiind redirecţionaţi spre conturile iniţiale. Prin această metodă a efectuat 15-16 transferuri ilegale.
Reprezentanţii filialei BRD din Sibiu au descoperit la un moment dat că sunt sume mari imobilizate, cu mult peste plafonul de casă, circa 28 la sută din sumele care rulau şi au “comandat” verificări în teren. De care verificări s-a ocupat aceeaşi casieră. Claudia Munteanu i-a spus şefei directe, Liliana Mitu, că a făcut transferul conform cu cerinţele bancare, respectiv o dată electronic şi o dată faptic cu ajutorul unei maşini, minţind însă că maşina cu bani s-ar fi rătăcit pe traseu, şi ulterior a ajuns la o altă unitate bancară din Haţeg. Acesta a reprezentat de altfel şi “sfârşitul” operaţiunii de delapidare.
În acest caz organele de cercetare au instituit sechestru pe bunuri ce aparţin fostei şefe a BRD, fostei casiere, dar şi a administratorului societăţii pentru care casiera efectua tranzacţii ilegale.(By http://gazetavaii.ro/)

Ajutat de alţi prieteni, Un poliţist local de la Petrila a bătut doi tineri din localitate

Scris in 8 august 2011, 21:53 de Redactia in Dezvaluiri. 392 vizualizari si 0 comentarii.
Mai mulţi tineri din Petrila, printre care şi un poliţist local, s-au bătut, în noaptea de duminică spre luni. În urma altercaţiei două victime au ajuns la Spitalul de Urgenţă Petroşani.
Strada Birăoni din Petrila a fost scena unei bătăi între două grupuri de tineri, printre cei acuzaţi de agresiune figurând şi Cristian Avram, poliţist local în Petrila.
Două victime au ajuns, în urma altercaţiei, la Spitalul de Urgenţă Petroşani, una dintre ele suferind o fractură de piramidă nazală, iar cealaltă o lovitură la ochi.
Poliţiştii susţin că în cauză s-a întocmit dosar penal pentru lovire şi alte violenţe şi că, în funcţie de certificatele medico-legale se va face încadrarea juridică.
Totul ar fi pornit, potrivit poliţiltilor, de la nişte înjurături, grupul victimelor acuzând că agresorii ar fi avut asupra lor un pistol şi o sabie.
Efectuăm cercetări. Deocamdată am reuşit să stabilim de la ce a pornit totul fiind vorba de o altercaţie verbală după care tinerii s-au luat la bătaie. Victimele susţin că agresorii, printre care se afla şi un poliţist local, au avut un pistol şi o sabie lucruri pe care nu le putem proba deocamdată”, a declarat Alexandru Scafariu, adjunctul Poliţiei Petrila.
Potrivit acestuia mai trebuie audiaţi şi martorii pentru a stabili exact împrejurările în care a avut loc evenimentul.
Şeful Poliţiei Locale Petrila, Gheorghe Bogeanu, a declarat că poliţistul local nu se afla la serviciu în momentul în care a avut loc altercaţia şi că, nefiind la serviciu, nu avea asupra lui pistol.
M-a anunţat poliţia că în scandal a fost implicat şi polistul local. Acesta nu se afla la serviciu. Mi-a spus (n.r.-poliţistul local) că el nu a avut nicio participaţie şi că s-a aflat la locul nepotrivit la momentul nepotrivit. Până nu se finalizează cercetările, nu mă pot pronunţa în acest caz”, a spus Bogeanu.
În cazul în care va fi găsit vinovat, poliţistul local s-ar putea alege şi cu o sancţiune administrativă. (By http://gazetavaii.ro/)

duminică, 7 august 2011

Un grav accident de circulaţie

Un grav accident de circulaţie s-a produs în această dimineaţa, în jurul orei 05:45, la Iscroni, în zona fostei Avicola. Şoferului unui autoturism Logan nu a adaptat viteza la condiţiile de trafic, acroşând în mers laterala dreapa spate a unui autotren care executa un viraj. În urma accidentului, Loganul a fost proiectat în afara zonei carosabile, iar două persoane (şoferul Loganului şi pasagera din partea dreaptă) au avut nevoie de îngrijiri medicale, surse medicale declarând însă că ambii sunt în afara oricărui pericol. Aflați mai multe informații astăzi, la 17:15, 20:00 și 22:00 de la InfoKTV.
Cei doi pasageri din Logan au fost transportaţi la Spitalul de Urgenţă din Petroşani cu traumatisme craniene şi ale coloanei cervicale. Cei doi pacienţi, o fată şi un băiat, sunt tineri şi locuiesc în Vulcan. Cu toate că tânărul şi-a pierdut la un moment dat cunoştinţa, în urma investigaţiilor ce se impuneau nu a avut nevoie de internare. Adolescenta care-l însoţea a rămas internată pe secţia Neurochirurgie.(By www.zvj.ro)

Minerul Lupeni

De fiecare dată când se simte împresurat de datoriile în cascadă în care a băgat Primăria municipiului Lupeni, Universal Edil SA, Clubul Sportiv Minerul Lupeni şi vreo câteva (zeci de) societăţi comerciale private, primarul Resmeriţă – nume de cod “Lupaşcu” – sare la bătaie argumentând că, din motive politice (se putea altfel), nu primeşte cotele ce se cuvin administraţiei locale. Este adevărat că, la fel ca mai toate administraţiile publice locale din această ţară, nici Primăria municipiului Lupeni nu primeşte toate sumele (cotele) ce i s-ar cuveni din impozitele reţinute de la contribuabili.
Am solicitat, în baza liberului acces la informaţiile de interes public, lămuriri de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Hunedoara cu privire la sumele ce au fost virate lunar către Primăria munici­-piu­lui Lupeni. Pentru o relatare cât se poate de obiectivă, am cerut DGFP ca raportarea să se refere la perioada 1 ianuarie 2010 – 31 iulie 2010.
În intervalul menţionat de timp, DGFP Hunedoara a virat LUNAR către Primăria municipiului Lupeni sume cuprinse între 2,2 şi 12,6 miliarde de lei vechi, cea mai mare sumă fiind primită de administraţia locală lupeneană chiar în luna februarie a acestui an. Cu alte cuvinte, deşi susţine că administraţia locală e săracă de nu mai poate şi dă vină pe Finanţe, realitatea e cu totul alta. Primăria Lupeni primeşte lună de lună bani de la DGFP, aşa cum arată foarte clar documentul ataşat. Faptul că Resmeriţă a îndatorat administraţia publică locală dincolo de limita suportabilului, faptul că ia credite de zeci şi zeci de miliarde de lei care trebuie totuşi plătite, faptul că scadenţele şi penalităţile pun umărul la lipsa de coerenţă a actului administrativ nu mai e, oricât ar vrea Lupaşcu să credem asta, vreo vină a DGFP Hunedoara.
DGFP Hunedoara nu e de vină, spre exemplu, că recentele plombări de asfalt în municipiul Lupeni au fost făcute de mântuială, că asfaltul (în faţă la Gloria, de pildă) a crăpat a doua zi iar refacerea lucrărilor înseamnă alţi bani, altă distracţie.
Anul trecut, DGFP Hunedoara a virat către Primăria municipiului Lupeni peste 94 de miliarde de lei vechi, bani topiţi de Resmeriţă după bunul plac. Anul acesta, numai în primele 7 luni, s-au virat deja peste 37 de miliarde de lei vechi către Primăria municipiului Lupeni.
Este adevărat că, în comparaţie cu primele 7 luni ale anului trecut, încasările sunt mai mici. Dar acest lucru se datorează, ţineţi-vă bine, parţial şi incompetenţei administrative a lui Resmeriţă. Păi, dacă Universal Edil, Prestcom Hercules ori Clubul Sportiv Minerului Lupeni, ca să dăm doar trei exemple, nu au încasat bani şi au rămas cu restanţe de miliarde de lei vechi către stat tot din cauza lui Resmeriţă, nu e normal ca şi banii ce se cuvin Primăriei Lupeni (colectaţi din birurile puse firmelor din Lupeni) să fie mai puţini?
Reproducem, pentru o completă şi relevantă informare a cititorilor noştri, documentul edificator recepţionat de la DGFP Hunedoara.(By www.zvj.ro)

Vulcan - primar şi cetăţean

În ultimele zile, vulcănenii au început să fie cadorisiţi cu câte un exemplar din ediţia I al unei publicaţii intitulate "Vulcan - primar şi cetăţean". Care, după cum este precizat sub titlu, a fost scoasă "Pentru o comunicare corectă şi din respect pentru cetăţenii Municipiului Vulcan".
Desigur, nu-i rău că Primăria municipiului Vulcan a decis să editeze această publicaţie lunară. Numai că, dacă rezişti şi o citeşti de la un capăt la altul, îţi dai seama rapid că, de fapt, aceasta este numai şi numai a primarului Gheorghe Ile. Fiindcă după toate titlurile apar expresii precum "în mandatul meu am avut....", "În luna iunie am avut..." ,"...este una dintre întrebările pe care mulţi cetăţeni mi le-au adresat...","Trebuie să recunosc că anumite...", "...aş vrea să spun doar atât: sunt fericit să trăiesc într-un municipiu...". Gata cu citatele. Sunt de acord cu el că-i fericit. Fiindcă, la câte a reuşit Gheorghe Ile să facă, pentru sine, în aceste două mandate, nu cred că reuşea în cincizeci de ani de minerit.
Ce te cam pune pe gânduri este faptul că nu este pomenit deloc Consiliul Local al municipiului Vulcan, ci se amin­teşte doar despre câţiva colaboratori ai primarului. Fără însă a se da numele acestora. Mai mult, un semn mare de întrebare este faptul că nu apare numele doamnei viceprimar Angela Stoica. Chiar dacă aceasta este prezentă într-o fotografie, explicaţia de sub aceasta este "împreună cu directorul tehnic al Primăriei, ing. Alin Fara (,) şi cu locuitorii din cartierul Centru Vechi...". Ce să se înţeleagă din asta? Că, într-adevăr, cum se şuşoteşte, primarul Ile nu mai nutreşte aceleaşi sentimente drăgăstoase, ca la început, faţă de doamna Angela Stoica şi nu mai suspină după ea?
Dar, după părerea mea,cel mai corect punct de vedere privind această nouă apariţie publicistică este cel al consilierului PRM Ioan Dorel Şchiopu. "Este clar că are scop electoral - spune consilierul peremist vulcănean. Numai că, parcurgând-o, am constatat că este greu de citit, aranjarea în pagină a articolelor lasă de dorit, iar uitându-te la fotografiile puse una lângă alta şi una sub alta, dezordonat parcă, ai un sentiment că ai în faţă ceva agasant. Sub aspect jurna­-listic lasă foarte mult de dorit, iar ziarul meu de la biserică este mai bun ca ziarul primarului!".
O precizare înainte de a merge mai departe cu opiniile consilierului PRM. Ioan Dorel Şchiopu este sufletul colectivului redacţional care, în cadrul Parohiei Ortodoxe din Centrul Vechi al Vulcanului, edi­tează publicaţia lunară "Lumină din Lumină". O publicaţie reuşită, muncită şi apreciată de enoriaşi.
"O publicaţie de acest gen, continuă Ioan Dorel Şchiopu, editată de primărie, ar trebui să se limiteze strict la prezentarea de informaţii. Iar nu să îmbrace aceste informaţii în judecăţi de valoare ale primarului Ile. Pentru că, astfel mesajul informaţional, cel corect, cel necesar, se transformă într-unul electoral. Deteriorează şi afectează nu doar acurateţea mesajului, ci şi rostul pentru care a fost editată această publicaţie!".(By www.zvj.ro)

Poliţia municipiului Lupeni

Referitor la articolul publicat în ediţia de joi, 04.08.2011, a Ziarului Văii Jiului având titlul „Posibilele abuzuri de la Poliţia municipiului Lupeni - în atenţia Pro Democraţia”, fac următoare precizări:
Mă numesc Sterie Valentin şi lucrez în cadrul Poliţiei municipiului Lupeni. În articolul mai sus menţionat nu sunt eu persoana care a declarat cele afirmate, dar s-a folosit în mai multe publicaţii numele meu, aducând atingere persoanei mele şi şefului Poliţiei municipiului Lupeni, domnul comisar şef de poliţie Amurăriţei Romeo. Voi depune plângere în acest sens la Poliţia Lupeni.
N.R. În articolul la care se face referire mai sus nu apare numele de Sterie Valentin.(By www.zvj.ro)