Faceți căutări pe acest blog

Straja , statiune turistica



Localizare

Staţiunea turistică Straja este localizată în judeţul Hunedoara, la o altitudine de 1445 de metri, în inima Munţilor Vâlcan, în zona Valea Jiului, la aproximativ 8 km de municipiul Lupeni.

Acces

Din Petroşani, pe DN 66A, se ajunge în municipiul Lupeni. La indicatorul "Spre Straja" se merge pe strada Calea Brăii până la a doua bifurcaţie unde se poate opta pentru telescaun (la dreapta) sau pentru "Drumul Crucii" (la stanga). Pe "Drumul Crucii" (cca. 7 km), iarna se recomandă auto 4x4 sau, obligatoriu, lanţuri la roţi. Drumul până în staţiunea Straja este complet asfaltat. Staţiunea turistică Straja merită văzută atât vara, cât şi iarna datorită peisajelor superbe şi a aerului curat care lipseşte, în special, în Bucureşti şi în marile oraşe.

Scurt istoric

Prima datare a localităţii Lupeni este facută în urmă cu 350 de ani. Pe atunci principala ocupaţie a locuitorilor acestor zone era creşterea animalelor şi vânătoarea. Incepand cu secolul al-19-lea odată cu descoperirea zăcămintelor de carbune, aceasta zonă a fost intens colonizată, Lupeni devenind un puternic centru industrial carbonifer din Romania. In acest oraş se afla cea mai mare mină subterană din sud-estul Europei, Exploatarea Minieră Lupeni. Huila extrasă de aici este de cea mai bună calitate, având o putere calorică de pană la 9000 kilo-calorii.

Omologarea Staţiunii Straja

Complexul turistic în staţiunea Straja este amplasat la o altitudine de 1380 de metri şi este format din 210 cabane, case de vacanţă, pensiuni şi vile. Dintre acestea, 38 sunt omologate cu 1, 2 si 3 stele. Straja a fost declarată staţiune turistică locală în anul 2002 potrivit H.G. 1110 din 20 octombrie 2002.

Amenajari pentru schi

In Straja sunt amenajate 7 pârtii de schi, fiecare fiind echipată cu instalaţie de transport pe cablu (teleschi). Patru dintre acestea beneficiază şi de instalaţie de nocturnă, aceasta făcând posibilă utilizarea pârtiilor pană seara tarziu. Pârtiile sunt în forma de evantai astfel se formează suprafeţe schiabile în lungime de pana la 5 km cu nocturnă. Pârtiile sunt amenajate în Straja de 5 utilaje de batatorit zapadă, ratrac-uri, pentru a le ţine în condiţii cât mai bune de schi.

Salvamont şi Jandarmerie Montana

In staţiunea turistică Straja există un detaşament de Jandarmerie Montană şi un serviciu public Salvamont ce asigură atât ordinea şi disciplina în staţiune cât şi protecţia şi acordarea primului ajutor în caz de accidente.






Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu