Faceți căutări pe acest blog

duminică, 7 august 2011

Minerul Lupeni

De fiecare dată când se simte împresurat de datoriile în cascadă în care a băgat Primăria municipiului Lupeni, Universal Edil SA, Clubul Sportiv Minerul Lupeni şi vreo câteva (zeci de) societăţi comerciale private, primarul Resmeriţă – nume de cod “Lupaşcu” – sare la bătaie argumentând că, din motive politice (se putea altfel), nu primeşte cotele ce se cuvin administraţiei locale. Este adevărat că, la fel ca mai toate administraţiile publice locale din această ţară, nici Primăria municipiului Lupeni nu primeşte toate sumele (cotele) ce i s-ar cuveni din impozitele reţinute de la contribuabili.
Am solicitat, în baza liberului acces la informaţiile de interes public, lămuriri de la Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Hunedoara cu privire la sumele ce au fost virate lunar către Primăria munici­-piu­lui Lupeni. Pentru o relatare cât se poate de obiectivă, am cerut DGFP ca raportarea să se refere la perioada 1 ianuarie 2010 – 31 iulie 2010.
În intervalul menţionat de timp, DGFP Hunedoara a virat LUNAR către Primăria municipiului Lupeni sume cuprinse între 2,2 şi 12,6 miliarde de lei vechi, cea mai mare sumă fiind primită de administraţia locală lupeneană chiar în luna februarie a acestui an. Cu alte cuvinte, deşi susţine că administraţia locală e săracă de nu mai poate şi dă vină pe Finanţe, realitatea e cu totul alta. Primăria Lupeni primeşte lună de lună bani de la DGFP, aşa cum arată foarte clar documentul ataşat. Faptul că Resmeriţă a îndatorat administraţia publică locală dincolo de limita suportabilului, faptul că ia credite de zeci şi zeci de miliarde de lei care trebuie totuşi plătite, faptul că scadenţele şi penalităţile pun umărul la lipsa de coerenţă a actului administrativ nu mai e, oricât ar vrea Lupaşcu să credem asta, vreo vină a DGFP Hunedoara.
DGFP Hunedoara nu e de vină, spre exemplu, că recentele plombări de asfalt în municipiul Lupeni au fost făcute de mântuială, că asfaltul (în faţă la Gloria, de pildă) a crăpat a doua zi iar refacerea lucrărilor înseamnă alţi bani, altă distracţie.
Anul trecut, DGFP Hunedoara a virat către Primăria municipiului Lupeni peste 94 de miliarde de lei vechi, bani topiţi de Resmeriţă după bunul plac. Anul acesta, numai în primele 7 luni, s-au virat deja peste 37 de miliarde de lei vechi către Primăria municipiului Lupeni.
Este adevărat că, în comparaţie cu primele 7 luni ale anului trecut, încasările sunt mai mici. Dar acest lucru se datorează, ţineţi-vă bine, parţial şi incompetenţei administrative a lui Resmeriţă. Păi, dacă Universal Edil, Prestcom Hercules ori Clubul Sportiv Minerului Lupeni, ca să dăm doar trei exemple, nu au încasat bani şi au rămas cu restanţe de miliarde de lei vechi către stat tot din cauza lui Resmeriţă, nu e normal ca şi banii ce se cuvin Primăriei Lupeni (colectaţi din birurile puse firmelor din Lupeni) să fie mai puţini?
Reproducem, pentru o completă şi relevantă informare a cititorilor noştri, documentul edificator recepţionat de la DGFP Hunedoara.(By www.zvj.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu