Faceți căutări pe acest blog

marți, 9 august 2011

Două angajate de la bancă, cercetate pentru o fraudă de 1 milion de lei la sucursala BRD Petroşani

Scris in 3 august 2011, 23:33 de Mihaela Mihai in Dezvaluiri. 1,156 vizualizari si 7 comentarii.
Trei femei din Petroşani, dintr-un grup de nouă persoane cercetate, au fost trimise în judecată de către procurori după ce acestea au săvârşit o fraudă de peste 10 miliarde de lei vechi de la sucursala din localitate a BRD. Acuzaţiile aduse celor trei sunt de delapidare cu consecinţe deosebit de grave, instigare la delapidare şi favorizarea infractorului.
Inginerie şi ingeniozitate la BRD Petroşani
Claudia Munteanu, casieră în cadrul BRD Petroşani, şi colega sa Anca Popescu, dar şi Gyongy Socaci – administratorul unei societăţi comerciale au fost trimise în judecată, la finele săptămânii trecute, în cazul unei delapidări de la BRD Petroşani. După mai bine de un an de cercetări, anchetatorii au stabilit participaţia fiecărei persoane implicate în ingineria în urma căreia din conturile băncii au dispărut peste 10 miliarde de lei vechi.
Procurorul de caz, Ioan Nicodim, a declarat, miercuri, pentru Gazeta Văii Jiului că în cazul Claudiei Munteanu acuzaţia este de delapidare cu consecinţe deosebit de grave şi fals în înscrisuri oficiale. Cealaltă angajată a băncii, Anca Popescu, este acuzată de favorizarea infractorului, angajata BRD acoperind manevrele efectuate pentru sustragerea banilor.
În ceea ce îl priveşte pe administratorul societăţii comerciale implicat în caz, acuzaţia este de instigare la delapidare.
Organele de cercetare au găsit bileţele, scrise în limba maghiară, în care administratorul spunea de câţi bani mai are nevoie, iar apoi bucăţile de hârtie cu înscrisurile ajungeau la angajata băncii. Şi totul pentru că administratorul trebuia să efectueze plăţi, să achite marfa, şi nu avea bani suficienţi. Ajutorul dat de angajatele băncii care transferau sumele necesare din conturile altor clienţi în conturile administratorului Gyongy Socaci rezolvau problema plăţii
Anchetatorii susţin că delapidarea a putut fi efectuată din cauza mai multor nereguli. Aşa se face că parola de supervizare era cunoscută de toţi angajaţii sau ATM-urile erau alimentate incomplet.
Delapidarea de la BRD a fost posibilă, potrivit anchetatorilor, şi din cauza neîndeplinirii atribuţiilor din fişa postului de către fosta şefă a filialei de la Petroşani, Liliana Mitu,
"Creierul principal” al acţiunii a fost casiera Claudia Munteanu care, iniţial, a avut ca sarcină de serviciu şi alimentarea ATM-urilor. Numai că, în loc să umple ATM-ul la capacitate maximă (acesta având nevoie de circa 10.000 de bancnote) şi profitând de faptul că nu se respecta procedura (adică nu erau prezente două persoane la număratul banilor), alimenta cu o sumă mai mică, în timp ce pe monitorul ATM-ului era înregistrată suma maximă. La un moment dat, în iunie 2009, şefa BRD Petroşani a decis schimbarea responsabilităţii de alimentare a ATM-ului. Casiera a trecut minusul, undeva în valoare de 790 mii lei pe registrul de casă. Având pe calculator minusul, în momentul în care se anunţau controale efectua transferuri pe agenţiile din zonă, iar a doua zi suna şi spunea că a fost o eroare, banii fiind redirecţionaţi spre conturile iniţiale. Prin această metodă a efectuat 15-16 transferuri ilegale.
Reprezentanţii filialei BRD din Sibiu au descoperit la un moment dat că sunt sume mari imobilizate, cu mult peste plafonul de casă, circa 28 la sută din sumele care rulau şi au “comandat” verificări în teren. De care verificări s-a ocupat aceeaşi casieră. Claudia Munteanu i-a spus şefei directe, Liliana Mitu, că a făcut transferul conform cu cerinţele bancare, respectiv o dată electronic şi o dată faptic cu ajutorul unei maşini, minţind însă că maşina cu bani s-ar fi rătăcit pe traseu, şi ulterior a ajuns la o altă unitate bancară din Haţeg. Acesta a reprezentat de altfel şi “sfârşitul” operaţiunii de delapidare.
În acest caz organele de cercetare au instituit sechestru pe bunuri ce aparţin fostei şefe a BRD, fostei casiere, dar şi a administratorului societăţii pentru care casiera efectua tranzacţii ilegale.(By http://gazetavaii.ro/)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu