Faceți căutări pe acest blog

marți, 9 august 2011

Sărbătoarea momârlanilor în masivul Parâng

Momârlanii din Valea Jiului şi-au dat întâlnire pe data de 15 august, de Sfânta Maria, în masivul Parâng, la cota 1700, la una dintre cele mai frumoase petreceri câmpeneşti, nedeile, care sunt organizate în Valea Jiului, Nedeia Troiţei.
De 15 ani consecutiv în masivul Parâng, la troiţa ridicată la cota 1700, pe platoul unde odată se afla cabana “Căsuţa din poveşti”, momârlanii din satul Jieţ întind mesele şi îi invită pe toţi cei aflaţi în zonă să guste din preparatele lor tradiţionale şi să le cunoască obiceiurile.
Organizatorii “Nedeii Troiţei” sunt Asociaţia Mândra Masivul Parâng, Asociaţia cabanierilor din Parâng, comunitatea de momârlani din Jieţ şi Consiliul Local al municipiului Petroşani, promovarea potenţialului turistic fiind scopul principal al nedeii tradiţionale.
“Trecerea de la vară la toamnă păstrează în calendarul popular amintirea unui străvechi început de an marcat de moartea şi naşterea Maicii Domnului. Păstrarea şi respectarea acestei tradiţii reprezintă un omagiu adus părinţilor noştri şi trecutului comunităţii în care trăim. Astfel, din străbuni, sărbătoarea Adormirii Maicii Domunlui este celebrată prin nedei, fiind un prilej de bucurie pentru toţi credincioşii. Şi noi, ne alăturăm iniţiativei comunităţii şi îi sprijinim cu atât mai mult cu cât vine şi în promovarea potenţialului turistic al zonei”, declară Tiberiu Iacob Ridzi, primarul municipiului Pedtroşani
Pentru a-i ajuta pe momârlani autorităţile locale au alocat suma de 2.500 de lei, iar cei care vor dori să ia parte la sărbătoare vor avea transport gratuit pe telescaun.
La rândul lor, toţi cabanierii sprijină această tradiţie iar cei care vor urca la munte vor fi întâmpinaţi cu mici şi bere din belşug.
“Toţi cabanierii sprijină această tradiţie deoarece vrem să atragem atenţia atât asupra frumuseţii zonei, dar şi să promovăm tradiţiile şi obiceiurile. Toţi cei care vor urca la munte, fie ei turişti sau localnici, trebuie să se simtă cât mai bine, iar de acest lucru ne vom ocupa noi. Potenţialul turistic oferit de masivul Parâng încă nu este pus în valoare aşa cum ar trebui, însă de la an la an lucrurile încep să se schimbe din ce în ce în mai bine”, declară Adrian Rus, investitor în turism. ( By http://gazetavaii.ro/)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu