Faceți căutări pe acest blog

marți, 9 august 2011

Viaţa ca la castel în Pasul Vâlcan. Adică fără curent

O veste îmbucurătoare: la Vulcan, noaptea, de la Dincă în sus, de la intersecţia cu şoseaua naţională, tot drumul până la telegondolă este pavat cu... lumina furnizată de corpuri de iluminat nou-nouţe.
Sună frumos, numai că veţi vedea cât de scurtă e bucuria celor care ajung în Pasul Vâlcan. Treizeci şi cinci de corpuri de iluminat au fost montate, în ultimele două săptămâni, pe drumul care duce la telegondola portocalie din Vulcan. Lucrarea, cum mi-am dat seama de la inscripţiile de pe autocamionetele lor, au efectuat-o vreo trei-patru meseriaşi de la Elba Timişoara. Aceiaşi care, mai mult ca sigur, montează corpurile de iluminat şi pe Bulevardul Mihai Viteazul.
Ţinând seama că, de la telegondolă la ferma agrozootehnică (fosta porcărie) a primarului Gheorghe Ile, iluminatul exista încă de la darea în folosinţă a instalaţiei pe cablu, rezultă că, de acum încolo, întregul traseu pe care el se deplasează dus şi întors este iluminat ca ziua. Păcat însă că bucuria primarului nu poate fi împărtăşită şi de către cei care merg în Pasul Vâlcan.
De mai bine de două săptămâni, căbănuţarii din Pas stau pe întuneric. Nici apă nu mai au, fiindcă şi asta se aduce cu pompe acţionate electric. Cablul subteran care alimentează cu electricitate tot ce-i sus în Pasul Vâlcan "a puşcat", iar cei care au cabane în zonă nu mai ştiu cui să i se adreseze pentru remedierea situaţiei. Pe cei de la Enel nu-i interesează, deoarece cablul electric aflat în responsabilitatea lor se întinde doar până la telegondolă.
În atare condiţii, întrebarea pe care şi-o pune oricine este numai una. Ca-n poezie. Ce fac, atunci, turiştii de pe alte meleaguri care, urcând cu telegondola, ajung în Pasul Vâlcan? Răspunsul este tot numai unul: au grijă să coboare la timp, ca să nu-i prindă întuneri­cul pe acolo. Dacă era gata Castelul din Carpaţi, mai era cum era. Mai găseai o torţă, mai intrai într-un han iluminat cu seu de oaie. Sau, probabil, chiar asta se urmăreşte. Să-i obişnuiască pe oameni cu traiul de castel medieval. (By www.zvj.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu