Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 13 august 2011

Ce i se pregăteşte Pregoterm-ului din Vulcan? Falimentul sau intrarea în insolvenţă?

Chiar dacă, mai mult de nevoie, SC Pregoterm SA s-a mutat într-un sediu nou, şi în acesta atmosfera la nivel de conducere este tot tensionată. Asemănătoare aceleia din sediul de la Dincă, pe care l-a luat Fiscul.
Fie că domnul director Marius Danci recunoaşte sa nu, datoria acumulată de societatea pe care o administrează se situează la suma de 1.423.082 de lei. Sau, pe înţelesul vulcănenilor care plătesc gunoiul cu 7,26 de lei/persoană, în lei vechi asta înseamnă peste 14 miliarde de lei. O sumă colosală, ţinând seama că - acum nici doi ani, atunci când societatea aceasta nou înfiinţată i-a fost dată în primire - domnul Marius Danci a luat-o cu datorii zero. Ca pe o fată mare.
În şedinţa de consiliu în care s-a dezbătut proiectul de hotărâre cu reducerea preţului la gunoiul menajer, proiect al consilierului PSD Marin Coltescu, directorul Marius Danci, luându-l în zeflemea pe consilierul local respectiv, susţinea că domnia sa prestează un management competent. Cât de competent este managementul său se poate vedea şi din Situaţia primilor 100 de datornici la data de 30.04.2011, publicată pe site-ul său de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice a judeţului Hunedoara.
În acest top al datornicilor, SC Pregoterm SA se află pe locul al 28-lea. Până acum, doar la societatea de salubrizare vulcăneană şi la alte două nu apare, la rubrica observaţii, modul în care se vor recupera datoriile. La unele societăţi din listă, Fiscul a cerut deja executare silită, faliment, suspendare sau trecerea în insolvenţă. Ce o paşte, în atare condiţii, pe SC Pregoterm SA Vulcan? Este posibil să aflăm cât de curând, fiindcă, din surse neoficiale, pare-se că Fiscul a făcut deja demersurile necesare la Tribunalul Hunedoara.
Cea mai dulce cale, în locul falimentului, care mai poate asigura revenirea unei societăţi este, din spusele specialiştilor, intrarea în insolvenţă. Nu m-apuc să înşir aici ce zice legea, care este foarte mare. Însă treaba e că trecerea în insolvenţă are un avantaj major. Acela că, instituită unei societăţi, acesteia i se stopează dobânzile, majorările de întârziere şi penalităţile. Ba, mai mult, se poate trece la reeşalonarea datoriilor pe o anumită perioadă de timp şi, aici e aici, ea oferă posibilitatea redresării situaţiei financiare a companiei sau societăţii. Asta făcându-se printr-un plan de reorganizare iniţiat în conformitate cu dispoziţiile legii.
Atenţie mare, însă, acum vine partea tristă pentru domnul Marius Danci (în foto): la societatea intrată în insolvenţă judecătorul sindic numeşte un admi-nistrator judiciar. Acest administrator judiciar are, printre altele, sarcini cum sunt supravegherea operaţiunilor de gestionare a patrimoniului debitorului şi ţinerea sub observaţie a tot ce mişcă-n societate.
Operaţiunile de încasări şi de plată trec prin mâna lui şi sunt verificate la sânge. Asta înseamnă, pentru cine nu înţelege, că plăţile facturilor pentru servicii considerate ca nefiind necesare sunt rapid stopate.
Or, tocmai la acest aspect pare-se că ar fi destule probleme la Pregoterm. Şi, din câte se bănuieşte, domnului ing. Marius Danci nu i-ar surâde deloc o astfel de cale de rezolvare a situaţiei de rahat în care se află societatea. Care, la naşterea ei, i-a fost încredinţată s-o facă mare şi tare, iar nu îmbătrânită prematur şi cocoşată de datorii, cum e acum. Pentru că, fireşte, un administrator judiciar ar căuta să vadă câţi bani s-au dat, la vremea aceea, pe utilarea sediului de la Dincă şi, acum, pe cel din fostul punct termic 9. În care intrarea se face pe bază de cartelă magnetică. Ar mai afla, probabil, câţi bani se pompează în reparaţiile maşinilor aparţinând societăţii, cât s-a cheltuit cu renovarea Cabanei Căprişoara, dar şi beneficiul pe care aceasta îl aduce. Dacă acest beneficiu există.
Şi, fiindcă a venit vorba de Cabana Căprişoara, unde, alaltăieri, domnul Marius Danci şi-a sărbătorit ziua de naştere, nici nu se pune proble­ma că, la contabilitatea societăţii, nu au fost deja facturate şi plătite de către sărbătorit toate cheltuielile legate de această petrecere. Şi un ultim aspect pe care sigur l-ar avea în vedere administratorul judiciar. Ar lua la purecat organigrama SC Pregoterm şi, fără discuţii, ar scuti societatea de prezenţa personalului inutil. Care, acum, înseamnă nepoţi, nepoate, cunoştinţe, pile. Plus o armată de jurişti pentru care ar fi mai instructiv să-şi petreacă orele de serviciu ducându-se în instanţă şi solicitând recuperarea debitelor pe care primăriile din Valea Jiului le au către Pregoterm.
P.S. Poate că, în acest fel, amărăştenii, adică, muncitorii, cei care-i ţin în spate pe toţi din societate, şi-ar primi salariile la timp şi întregi. (By www.zvj.ro)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu