Faceți căutări pe acest blog

Mina Lupeni

   Primele observaţii făcute asupra zăcământului de cărbuni din Valea Jiului, au fost consemnate în anul 1782, când acesta s-a aprins în zonele de afloriment şi a ars multă vreme, observaţia fiind făcută de mineralogul Benkö Janos.  
   Dintre asezarile miniere de pe Valea Jiului, Lupenii, pastreaza un renume cu totul particular. Este o faima care nu se datoreste unui progres in campul civilizatiei si mai putin vrerunei ispravi istorice. Faima isi are o origina cu totul bizara si depaseste orice notiune obisnuita. Aici toata existenta umana se consuma in lupta cu cea mai grozava rezistenta a pamantului. In mina din Lupeni stratul de carbune atinge dimensiuni fantastice , ajungand pana la 50 de metri. E o suprapunere de roci masive, fioroase si razbunatoare. Sfarmarea lor depaseste eforturile obisnuite ale minerilor, ele nu se prabusesc in fata tarnacoapelor pana cand energia umana nu s-a epuizat in sfortari disperate.
    Aici minerii si-au format un eveniment pe 6 August, an de an, numit Ziua Minerului. Aici se aduna in agremente sau diferite locuri amenajate majoritatea minerilor, la putere fiind gratarele, in special micii si berea rece .